Rijden in de sneeuw of met ijzel? Dit moet je (niet) doen!

De koudste periode van het jaar is weer aangebroken, vadertje winter is weer terug in ons land! Dat betekent koudere temperaturen, kortere dagen, maar vooral ook gezellig en warm genieten van een knusse plek bij de openhaard. Maar dat betekent ook dat we weer massaal onze autoruiten gaan krabben, de verwarming op de maximale stand zetten én moeten rijden op gladde wegen door regen, hagel, ijzel of sneeuw. Dat kan soms best spannend zijn. Zeker als je weet dat met dit soort weersomstandigheden het aantal gevaarlijke situaties op de weg toe neemt. Maar no worries, met deze vier tips ga jij veilig de weg op.

1. Onderschat sneeuw en ijzel niet!

Het blijft een dingetje: het onderschatten van de invloed van sneeuw en ijzel op de wegen. De hoofdwegen zijn immers gestrooid dus wat kan er dan gebeuren? Toch blijven we erop hameren: onderschat het niet! Optrekken, remmen en gasgeven werkt allemaal net even anders wanneer sneeuw en ijzel in het spel zijn. Blijf hierop alert want voor je het weet glij je met je auto van de baan. 

Cliché, maar waar: ga niet de weg op als het niet nodig is. Ga je toch de weg op, blijf dan vooral waakzaam en alert. Hoewel de meeste wegen sneeuw en ijzelvrij worden gemaakt, kan het voorkomen dat een plekje net niet helemaal goed is meegepakt. Verlies je even je alertheid, dan slip je weg. Rij je naast een vrachtwagen? Dan kan het zomaar voorkomen dat een pak sneeuw plots op je voorruit terecht komt. De kans dat dit gebeurt is niet heel groot, maar zeker niet onmogelijk. Wees dus te allen tijde waakzaam achter het stuur!

2. Krabben, krabben en nog eens krabben

Bereid je goed voor wanneer je de weg op gaat! Zijn je ruiten bevroren? Zorg er dan voor dat je ze volledig ijsvrij maakt voordat je de weg opgaat. Ligt er sneeuw op je auto? Maak dan eerst de auto sneeuwvrij, denk daarbij ook aan de verlichting en het kenteken. Goed zicht is ó zó belangrijk als je de weg op gaat. Eventuele sneeuw die op je auto blijft liggen kan tijdens het rijden opwaaien en op je voorruit terechtkomen. Zorg dat de ruiten goed ontwasemd zijn, natuurlijk de voorruit maar vergeet ook je zijruiten en achterruit niet.

3. Pas je rijgedrag aan

Het winterse weer heeft veel invloed op de verkeersomstandigheden. Zo wordt de remafstand langer, kun je wegslippen als je te hard optrekt of te hard een bocht ingaat en verminderd je zicht. Je rijgedrag hieraan aanpassen is dan ook van groot belang. We zouden een heel boek kunnen schrijven vol met tips over hoe je je rijgedrag zou moeten aanpassen, maar vandaag delen we de 7 belangrijkste zaken waar je op moet letten. 

  • Verminder je snelheid: Het klinkt erg voor de handliggend, maar dit is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Met een hoge snelheid is de kans groter dat je met je auto gaat slippen. Dat wil je natuurlijk voorkomen!
  • Trek rustig op: Geef niet te veel gas bij het optrekken. Laat de koppeling rustig opkomen en geef rustig gas. Trek je bij sneeuw te hard op, dan is er een kans dat je wielen vast komen te zitten. Sta je op een ijslaag? Dan doe je er slim aan om in de tweede versnelling op te trekken. 
  • Houd afstand: Ook zonder sneeuw en ijzel is het belangrijk om voldoende afstand te houden. Maar met deze winterse weersomstandigheden is deze aanpassing extra belangrijk! De gladde ijslaag zorgt er namelijk voor dat je remweg langer wordt. Houd dus iets meer afstand van de bestuurder voor je dan dat je normaal gesproken zou doen.
  • Handel niet onvoorspelbaar: Wederom een tip uit het handboek basis rijgedrag. Natuurlijk moet je nooit onvoorspelbaar handelen in het verkeer. Maar laten we eerlijk zijn, we weten allemaal dat autorijden niet altijd volgens het boekje gaat en situaties in het verkeer vaak onvoorspelbaar zijn.. Denk hierbij aan een bestuurder die uit het niets van baan wisselt of op de rem trapt… Dat zo’n gevaarlijke manoeuvre niet altijd goed gaat hoeven we je vast niet te vertellen,maar met sneeuw of ijzel op de weg is de kans nóg groter dat zo’n situatie leidt tot een ongeluk. 
  • Gas los in plaats van remmen: in tegenstelling tot normaal is het met winterse omstandigheden soms verstandig om niet te remmen, maar juist om het gas los te laten. Trap je op de rem in een gladde bocht, dan kan het nog wel eens voorkomen dat je wegslipt. Laat in dat geval op tijd het gas los en geef pas weer gas na de bocht. 
  • Toch in de slip? Houd dan je hoofd koel: Raak je op een of andere manier toch in de slip? Blijf dan vooral rustig. Concentreer je op de richting waar je heen wilt en trap de koppeling in. Zo verbreek je de aandrijving. Lukt dat niet, maak dan een noodstop. Maar alleen als het echt nodig is. 

4. Neem winter- of all-season banden

Om veilig de weg op te kunnen zijn winter- of all-season banden zeker het overwegen waard! Veel mensen denken dat winterbanden pas nodig zijn wanneer er sneeuw ligt. Niets is minder waar!. De gouden regel luidt dat zodra de temperatuur onder de 7 graden daalt, het tijd is om je zomerbanden te wisselen voor winterbanden.  Meestal komt dit overeen met de periode tussen de maanden oktober en april. All-season banden zijn, zoals de naam al zegt, alle seizoenen inzetbaar. Echter kleven er ook een aantal nadelen aan deze all-season banden. Zo zijn ze niet in elk land toegestaan en zijn ze niet optimaal om besneeuwde bergtoppen mee op en af te rijden. Waarom all-season banden toch het overwegen waard zijn lees je hier

De belangrijkste taak van de winterband is het bieden van optimale veiligheid bij rijden onder winterse weersomstandigheden. Een winterband beschikt namelijk over een aantal kenmerken die de band onderscheidt van de zomerband. Zo heeft de winterband een zachtere rubbersamenstelling en diepere inkepingen – ook wel lamellen genoemd. Dit geeft de band meer grip en comfort en zorgt bovendien voor een kortere remweg. 

Belangrijk is wel dat je regelmatig controleert of laat controleren of je winterbanden nog in orde zijn. Zorg ervoor dat de bandenspanning niet te hard maar ook niet te zacht is. Zo hebben de banden het beste contact met de weg en voorkom je slippertjes. 

Kortom; neem geen risico en ga goed voorbereid de weg op

Rijden met sneeuw of ijzel kan, zolang je maar goed voorbereid de weg op gaat, je rijgedrag aanpast en weet wanneer je je auto het beste kan laten staan.  

Wil je geen risico nemen en er zeker van zijn dat je veilig de weg op kunt? Of vind je het lastig om de juiste (winter)banden voor je auto te vinden? Kom dan gerust een keer langs en wij helpen je graag verder. Of maak direct een afspraak. Via deze link kun je snel een afspraak inplannen.

Koen Wijdeven Blog, Tips