Zomertijd: wissel je winterbanden voor zomerbanden!

Winterbanden in de winter, zomerbanden in de zomer. Klinkt logisch, toch? Maar waarom wisselen we onze banden zodra het weer verandert? Allereerst zorgt het gebruik van winterbanden in de zomer voor snellere slijtage van de banden. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het hogere brandstofgebruik van winterbanden. Dat kan met de huidige brandstofprijzen namelijk een behoorlijk verschil maken. Daarnaast hebben winterbanden in de zomer een langere remweg dan zomerbanden. Komend weekend gaat de zomertijd weer in en dat betekent dat de zomer steeds dichterbij komt. Hoogste tijd dus voor die bandenwissel!

Wat is het verschil?

Winterbanden bieden extra veiligheid bij temperaturen onder de 7°C. Dat komt doordat de rubbersamenstelling van winterbanden zachter en flexibeler is ten opzichte van die van zomerbanden. Hierdoor heb je bij koude temperaturen meer grip en voorkom je de kans dat je gaat slippen. Daarnaast hebben winterbanden een ander profiel ten opzichte van zomerbanden. Het profiel van winterbanden bestaat uit duizenden kleine groeven (ook wel bekend als lamellen) die zorgen voor extra grip op besneeuwde wegen. Zomerbanden daarentegen zijn speciaal ontworpen voor warme zomerse invloeden. De rubber van de banden is wat stugger waardoor dit bij hoge temperaturen minder zal vervormen en dus een kortere remweg heeft.

Naast zomer- en winterbanden kun je ook kiezen voor all-season banden of vier-seizoen banden. De naam zegt het eigenlijk al. Dit type band is een combinatie tussen een zomer- en een winterband en is daarbij geschikt voor alle vier de seizoenen. Hoewel all-season banden van zowel zomer- als winterbanden de voordelen kennen, blinken ze daar niet in uit. Het is een gemiddelde van de winter- en zomerbanden.

Wanneer moet ik mijn winterbanden wisselen?

Zodra de winterse omstandigheden plaats maken voor warmere temperaturen, is het verstandig om je winterbanden te wisselen voor zomerbanden. Meestal zit je dan in de periode van maart/april. Een makkelijke manier om de bandenwissel te onthouden is met het verzetten van de klok. Gaat de wintertijd in? Dan is het tijd voor je winterbanden. Gaat de zomertijd in? Dan is het tijd voor je zomerbanden. Makkelijk, toch?

Bandenwissel, goedkoper en veiliger!

Rijden in warme zomerse omstandigheden met winterbanden zorgt niet alleen voor een hoger brandstofverbruik, maar laat je winterbanden ook nog eens een stuk sneller slijten. Dat komt doordat het profiel van winterbanden speciaal is ontworpen voor het gebruik op ijzel en sneeuw. Rij je met je winterbanden op een warm en droog wegdek? Grote kans dat je banden sneller slijten en je ze dus eerder moet vervangen. Dat brengt extra kosten met zich mee, zonde! Zeker wanneer je weet dat winterbanden duurder zijn dan zomerbanden.
Banden laten wisselen?

Wil jij je winterbanden laten wisselen voor zomerbanden maar weet je zelf niet hoe dit moet?
Plan nu een afspraak in, wij helpen jou graag verder!

Koen Wijdeven Blog, Tips