Wat betekenen de verschillende cijfers op jouw autoband?

Zodra bij ons de telefoon overgaat en iemand om onze hulp vraagt bij het verkrijgen van nieuwe banden, vragen we vaak als eerste naar de maat van de huidige band. Negen van de tien keer blijft het verdacht stil aan de andere kant…

 “Ik sta nu naast mijn auto, naar welk getal op de band ben je nu precies op zoek?”

Om te voorkomen dat jij hier geen antwoord op kunt geven en je je de volgende keer blind staart op alle informatie op een band, laten we je graag zien welke informatie op de band voor jou van belang is. En misschien zelfs nog wel een beetje meer.

 

Het merk en type van jouw band

Het merk van jouw band staat groot weergegeven op de zijkant van jouw band. In dezelfde lijn van het merk van jouw band vind je ook het type van de band. In dit geval is de band van het merk Vredestein en is het type van de band Ultrac.

 

De bandenmaat

De bandenmaat bestaat uit vier verschillende delen:

De bandbreedte en de wanghoogte

Dit zijn twee grote, opvallende cijfers aan de zijkant van je band. Je kunt ze herkennen aan de schuine streep die ertussen staat, bijvoorbeeld 185/65. De bandbreedte (in dit geval 185) geeft de breedte van de band in millimeters aan. De wanghoogte van de band (in dit geval 65) geeft in procenten de verhouding tussen de breedte en de hoogte van de band aan. 65 procent van 185 millimeter is 120,25 mm, dit is de hoogte van de velgrand tot het loopvlak van de band (voor oudere (oldtimer) banden kan er bijvoorbeeld ook 6.40 staan.

De bandconstructie

Heb je de bandbreedte en wanghoogte op jouw band gevonden? Dan vind je de constructie van de band vlak daarnaast. De letter (in dit voorbeeld R) geeft aan dat dit een radiaalband is. De lagen in de band zijn daarbij radiaal op elkaar gelegd. Staat er op jouw band een andere letter of een streepje, geef dit dan aan ons door wanneer je nieuwe banden besteld!

De velgdiameter

Het getal dat je achter de bandconstructie ziet staan, geeft de diameter van de velg aan in inches. Bij deze band is dat 15 inch, en omdat 1 inch gelijk staat aan 2,54 centimeter, is de diameter van de velg voor deze band dus 38,1 centimeter.

 

Het draagvermogen

Dit getal geeft het maximale gewicht aan dat een band mag dragen. Maar schrik niet hoor, dit getal is niet in kilo’s, maar een indexgetal. In de loadindex vind je dat de waarde die op deze band staat, in dit geval 88, gelijk staat aan 560 kilogram per band.

Benieuwd naar wat het indexgetal op jouw band staat precies betekent? Zoek op internet naar ‘loadindex’ en je komt er meteen bij uit!

De snelheidscodering

Ook hier gaan we het gegeven, ditmaal een letter, opzoeken in een index. De H die je hierboven ziet, geeft volgens de snelheidsindex aan dat de maximale snelheid van de band 210 kilometer per uur is.

Wil je weten hoe hard jij mag rijden met jouw banden? Op internet vind je in een mum van tijd de hele snelheidsindex!

 

Productiedatum

Heb jij je ooit al afgevraagd hoe oud jouw band is? Waarschijnlijk niet, maar wist je dat je dit heel gemakkelijk van jouw band kunt aflezen? De viercijferige code (de laatste vier van het DOT nummer) die je hierboven op de band ziet, geeft aan in welke week van welk jaar de band geproduceerd is. De code 4522 vertelt ons dat de band gemaakt is in de 45e week van 2022. Blijkt jouw band ouder dan 6 jaar? Laat hem dan controleren door een van onze specialisten, want jouw band kan door allerlei invloeden sneller verouderen en onveilig worden.

Overige informatie op jouw autobanden

We hebben de belangrijkste coderingen op jouw band voor jou op een rijtje gezet.  Echter, kun je van jouw band nog een hele bulk aan andere informatie aflezen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de weerindex (all-weather of M+S), de looprichting van de band, de slijtageindicator en of de band een binnenband moet bevatten (of niet – tubeless). Ook vind je constructeursmarkeringen aan de zijkant van jouw band.

Constructeursmarkeringen zijn coderingen, bestaande uit cijfers, letters of speciale tekens, die door autofabrikanten en bandenproducenten ontwikkeld zijn. Door deze coderingen perfect te combineren met het voertuig waar de banden op komen te liggen, zal dit de prestaties en gebruikservaring van jouw auto verbeteren. Het is puur een aanbeveling, geen verplichting.

 

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over de informatie op jouw band? Neem dan vooral contact met ons op via +31(0) 478 58 52 54, of kom bij ons langs in Oostrum! We kijken graag met je mee.

Koen Wijdeven Blog, Tips