Waarom het controleren van je autoverlichting belangrijk is

Nu de dagen korter worden en het zonnige zomerweer steeds vaker plaats maakt voor donker, regenachtig herfstweer, is het belangrijk dat je auto beschikt over goed werkende verlichting. Toch blijkt dat jaarlijks nog ontzettend veel auto ongelukken plaatsvinden doordat automobilisten onvoldoende zichtbaar zijn, ook al denken ze zelf van wel. En dat is toch echt een kwestie van regelmatig je verlichting controleren. Maar waar moet je dan precies op letten? 

Het belang van goed werkende autoverlichting

Goede verlichting is niet alleen belangrijk voor onze eigen veiligheid, maar ook voor die van andere weggebruikers. Een kapotte koplamp spreekt voor zich; het vermindert je zicht. Heel erg vervelend voor jou, maar ook zeker minstens zo vervelend voor je medeweggebruikers! Want door die kapotte voorlamp zien tegenliggers je minder goed aankomen.  Hierdoor kunnen levensgevaarlijke situaties ontstaan. 

Kapotte verlichting: (be)keuring

Rij je met niet- of slecht werkende verlichting, dan loop je ook nog eens het risico op een fikse boete. Zowel kapotte verlichting als onterecht gebruik van felle lichten zoals grootlicht of mistlicht, worden als verkeersovertredingen gezien en kunnen je een boete tussen de €90 en €140 euro opleveren. Zonde!

Heb je dan toch de pech dat je staande wordt gehouden maar kun je je lamp ter plaatse vervangen? dan heb je geluk! Hoewel je feitelijk al in overtreding bent, zal de politie je in dat geval (meestal) niet bekeuren. Zorg er daarom altijd voor dat je een werkende set reservelampen in de auto hebt. 

Moet je auto door de APK-keuring en blijkt dat jouw autolampen niet of niet goed werken, dan is de kans groot dat je auto wordt afgekeurd. 

Waar moet je dan precies op letten?

De meeste mensen controleren hun auto en hun verlichting pas op het moment dat de APK-keuring eraan zit te komen. De APK-keuring is echter een momentopname en geeft absoluut geen garantie dat jouw auto de rest van het jaar veilig blijft om mee te rijden. Regelmatige controle en onderhoud zijn dus enorm belangrijk. Let daarbij op het volgende:

Koplampen:

  • Koplampen moeten altijd naar behoren werken. Een vereiste van de APK-keuring is dat het stadslicht, dimlicht en grootlicht bij beide lampen in orde is en werkt. Daarbij is het belangrijk dat de linker en rechter lamp evenveel verlichting geven.

Achterlichten:

  • Naast de koplampen dienen ook beide achterlichten te werken. APK-keuringseis is dat de kleur rood is, wit licht mag door scheuren en dergelijke niet zichtbaar zijn.

Remlichten:

  • Remlichten mogen zowel rood als ambergeel zijn. een derde remlicht is pas verplicht voor personenauto’s die vanaf 30 december 2001 in gebruik zijn genomen. Dit moet dan gecentreerd boven de gewone remlichten gemonteerd zijn. Auto’s vóór deze datum hoeven niet in bezit te zijn van een derde remlicht. 

Knipperlichten en alarmlichten:

  • Knipperlichten en alarmlichten dienen correct te werken. Let op! Niet alleen de verlichting is een keuringseis, ook de bediening vanuit de auto is verplicht.

Mistlampen:

  • Is het mistig buiten? Zo ja, dan horen de mistlampen aan de voorkant en minimaal één mistlamp aan de achterkant correct te werken.

Zelf uw autolampen vervangen

Werkt één van bovenstaande lampen niet of niet goed? Wacht dan niet langer en vervang hem. Hoe je dat het beste kan doen leggen wij uit aan de hand van een paar handige tips: Bij het vervangen van een koplamp is het belangrijk om te weten welke maat deze heeft: H4 of H7. Zeggen deze twee maten je niets? Kijk dan In het instructieboekje van je auto om te zien welke maat bij jouw auto hoort.

  • Koplampen kunnen maar op één manier correct gemonteerd worden. Belangrijk daarbij is dat je nooit het glazen gedeelte van de peer aanraakt. Het vet van je vingers kan in het glas branden, waardoor de lichtopbrengst en de levensduur van het lampje achteruit gaat. 

Verkeerd gemonteerde koplampen bieden niet alleen slecht zicht, maar vergroten ook nog eens de kans voor het verblinden van je medeweggebruikers. Raadpleeg wederom het instructieboekje van je auto om erachter te komen hoe de koplampen gemonteerd dienen te worden. 

  • Vervang lampen alleen wanneer je auto al even stilstaat. Autolampen die een tijdje gebrand hebben, kunnen namelijk heel heet zijn!

Kom je er zelf niet uit? Neem dan contact met ons op en wij helpen je graag verder! 

 

Koen Wijdeven Blog, Tips