Vijf tips om zelf je auto te onderhouden

Tips auto onderhoud

Dat we met onze auto van A naar B kunnen komen is natuurlijk een onafhankelijke luxe, maar hoe veilig is jouw auto eigenlijk? Controleer jij je auto – los van de verplichte APK-keuringen – wel eens zelf? Zo ja, ga zo door! Is je antwoord nee? Lees dan vooral verder. Want, door jouw auto regelmatig te controleren voorkom je mankementen en laat hij je niet in de steek op de momenten waarbij je hem het hardste nodig hebt. In deze blog geven we je 5 tips voor het onderhoud aan je auto dat jij zelf kunt uitvoeren. Door deze minimaal eens in de twee maanden te controleren, voorkom je grote schade en krijg je zicht op andere nodige reparaties aan de auto.

Tip 1: Controleer het oliepeil

Motorolie: een cruciaal aspect voor het goed laten functioneren van jouw auto. De olie in de motor van je auto smeert niet alleen de draaiende delen, maar zorgt ook voor verkoeling en reiniging van de motor. Een juiste balans van de hoeveelheid olie in je motor is daarbij van groot belang. Zit er te veel olie in de motor? Dan kunnen er problemen ontstaan aan de turbo, katalysator of roetfilter. Zit er te weinig olie in de motor, dan krijgt de motor te weinig smering en kan de motor oververhit raken. Gelukkig is het controleren en bijvullen van het oliepeil geen hogere wiskunde en kunnen we dit gewoon zelf.

Zorg er allereerst voor dat de auto zo waterpas mogelijk staat en laat hem minimaal 10 minuten rusten. Open vervolgens de motorkap en ga op zoek naar de peilstok (deze is vaak geel of oranje). Deze haal je eruit en maak je schoon met een droge doek. Steek de peilstok vervolgens terug in de motor en haal hem opnieuw eruit. Je kunt nu het oliepeil aflezen op de peilstok. Staat het oliepeil tussen het minimale en maximale streepje in? Top, niks meer aan doen! Reikt de olie tot onder het minimale streepje? Dan mag je voorzichtig een beetje olie toevoegen, maar check na elk scheutje opnieuw het oliepeil; zo voorkom je dat er te veel olie je motor in loopt. Zorg er tevens voor dat je een goede kwaliteit motorolie met de juiste specificaties gebruikt.

Tip 2: Breng de koelvloeistof op peil

Ook bij het checken van je koelvloeistof zorg je ervoor dat de auto zoveel mogelijk waterpas staat.
Laat de motor minimaal 10 minuten afkoelen. Zo voorkom je dat er druk op het koelvloeistofreservoir komt de staan. We willen natuurlijk niet dat de vloeistof er met grote kracht uitspuit en brandwonden veroorzaakt. Is de auto voldoende afgekoeld, dan open je de motorkap en ga je op zoek naar het koelvloeistofreservoir. Deze kun je vaak herkennen aan een wit, rond vat met een draaidop erop. Op het reservoir staan lijnen die de minimale en maximale hoeveelheid aanduiden. Zo kun je gemakkelijk aflezen of er teveel of juist te weinig koelvloeistof in zit. Vul indien nodig koelvloeistof bij totdat het niveau mooi tussen de twee lijnen in zit. Zorg ook hier voor het gebruik van een goede kwaliteit koelvloeistof.

Tip 3: Check de ruitenwissers

Het zonnetje schijnt, geen wolkje aan de lucht en je stapt in de auto op weg naar je afspraak. Maar, dan ineens komt Fabrizio met ‘Roetewisser!’ op de radio. Het weer slaat om en de regen komt met bakken uit de lucht. Je zicht vermindert en precies op dit moment kom je erachter dat je ruitenwissers niet goed werken; had je die nou maar gecheckt… Maar waar moet je eigenlijk op letten? Stel jezelf de volgende vragen:

  • Zitten de armen van de ruitenwissers stevig vast bij de naden en aansluitpunten?
  • Is het frame van de ruitenwissers roestvrij?
  • Zijn de rubberen onderdelen van je ruitenwissers scheurvrij en flexibel?

Kun je bovenstaande vragen 3 keer met ja beantwoorden? Super, dan hoef je niks te doen. Zit er minimaal een keer ‘nee’ bij, dan zijn je ruitenwissers (deels) aan vervanging toe.

Tip 4: Zorg voor goed werkende verlichting 

De winter komt dichterbij en het wordt steeds eerder donker. Rijden met defecte verlichting kan levensgevaarlijke situaties met zich meebrengen. Zorg er ten alle tijden voor dat je verlichting goed werkt. Zo zorg je ervoor dat je goed zichtbaar bent voor andere verkeersdeelnemers. 

Controleer elke twee maanden je verlichting. Dit gaat het gemakkelijkste met twee personen. Ben je op jezelf aangewezen, zet dan je auto voor een spiegelend oppervlak zoals bijvoorbeeld een groot raam. Zet de verlichting aan en kijk of het licht gaat branden bij de volgende zaken: stadslicht, dimlicht, grootlicht, richtingaanwijzers, mistlampen, het achteruitrijlicht, de remlichten (ook het derde remlicht) en controleer voor de zekerheid ook even je kentekenverlichting. Werken alle lampen? Top! Vergeet ze dan vooral niet aan te zetten. Zo ‘verlicht’ je de pijn die gepaard gaat met een boete wanneer de politie je staande houdt.

Tip 5: Breng je banden op de juiste spanning 

De juiste bandenspanning zorgt ervoor dat je veiliger, zuiniger, schoner en stiller rijdt. Het controleren van de bandenspanning kun je gemakkelijk zelf uitvoeren. Je moet alleen wel even weten hoe het moet! 

In de binnenkant van je auto vind je een bandenspanningstabel, deze vertelt je wat de juiste bandenspanning is voor jouw auto in welke situatie. Weet je deze niet te vinden? Kijk dan eens in de deurpost, achter de zonneklep of in het brandstofklepje. Nog Steeds niet gevonden? Raadpleeg dan het instructieboekje van je auto. Zodra je de juiste bandenspanning hebt bepaald, stel je de pomp in op de juiste spanning. Deze pompen zijn vaak te vinden bij tankstations. Schroef het dopje van het ventiel los en plaats de pomp erop. De pomp stopt vanzelf wanneer de ingestelde spanning is bereikt. Controleer met een beetje spuug of het ventiel niet lekt en draai het ventieldopje terug op het ventiel. Herhaal dit voor alle vier de banden en je bent weer klaar om veilig de weg op te gaan! En als je toch bezig bent, kijk dan meteen even of je banden nog voldoende profiel hebben. 

Auto onderhoud RIT Bandenservice

Kom je er na het lezen van deze blog toch niet helemaal zelf uit of heb je vragen over het onderhoud aan jouw vierwieler of APK termijn? Dan kun je bij ons terecht voor klein en groot onderhoud en voor de jaarlijkse APK keuring in Venray en omstreken.

Kleine onderhoudsbeurt 

Wij raden je aan om je auto ieder jaar een onderhoudsbeurt te laten ondergaan. Het ene jaar een kleine beurt, het andere jaar een grote beurt en enzovoorts. Tijdens de kleine beurt verversen we de olie, vervangen we de oliefilter, kijken we alle vloeistoffen na (en vullen deze indien nodig bij) en controleren we alle belangrijke zaken van de auto. 

Grote onderhoudsbeurt

Bij de grote onderhoudsbeurt voeren we dezelfde werkzaamheden uit als bij de kleine beurt, maar krijgt jouw auto een nóg uitgebreidere controle van de algehele staat. Zo wordt naast het vervangen van alle filters en het verversen van de olie, het oliesysteem preventief gespoeld. Ook halen we de remmen los, maken we deze schoon en vetten we ze opnieuw in.

Uiteraard is het ook mogelijk om jouw APK-keuring te combineren met de kleine- of grote onderhoudsbeurt. Zo bespaar je niet alleen op kosten maar ook in tijd! Plan hier direct een afspraak in of neem contact met ons op. We helpen je graag op weg!

 

Koen Wijdeven Blog, Tips