Uitlijnen en balanceren, wat is het verschil?

Stel, je bent aan het rijden en merkt op dat je auto anders rijdt dan normaal. Je weet niet precies wat er aan de hand is maar er is iets niet normaal. De auto reageert niet goed op je stuurbewegingen, stuurt te licht of te zwaar, de auto trekt naar rechts of links, het stuur staat scheef (als je rechtuit rijd) of de auto trilt bij bepaalde snelheden. Grote kans dat de uitlijning van de auto niet juist is of dat de wielen niet in balans zijn.

De begrippen uitlijnen en balanceren zorgen nog wel eens voor verwarring. Want wanneer weet je nou of je de wielen van je auto moet laten uitlijnen of balanceren? Wat is precies het verschil? Waarom is een goede uitlijning van je auto en balans van de wielen zo belangrijk? Wij leggen het voor je uit!

Uitlijnen versus balanceren

Met uitlijnen (soms ook wel sporing genoemd) worden de wielen van de auto zodanig bijgesteld dat ze volgens de fabrieksgegevens op het wegdek staan, evenwijdig naast elkaar. Balanceren aan de andere kant, zorgt voor een gelijke verdeling van de massa rond de draaias van het wiel waardoor het wiel weer zonder trillingen kan rollen.

Waarom is een goede uitlijning van je auto zo belangrijk?

Een onjuiste uitlijning van de auto versnelt niet alleen de bandenslijtage en zorgt voor een hoger brandstof verbruik, maar kan ook nog eens levensgevaarlijk zijn. Je banden hebben namelijk ook niet de maximale grip op de weg waardoor je de controle over je auto kunt verliezen. Dat dit gevaarlijke situaties op de weg kan veroorzaken hoeven wij jou denk ik niet uit te leggen. Zorg daarom te alle tijden voor een juiste uitlijning van jouw auto. Zo verbeter je niet alleen de betrouwbaarheid en levensduur van je banden, maar ook jouw rijveiligheid en die van anderen.

Waarom is een goede balans van de wielen zo belangrijk?

Een onjuist balans van de wielen is niet alleen erg hinderlijk door trillingen van de auto bij bepaalde snelheden maar kan bijvoorbeeld ook voor kinderen die op de achterbank zitten wagenziekte veroorzaken, zelfs als je er zelf niks van merkt. Je banden kunnen ook verkeerd gaan afslijten als het onbalans te groot word waardoor alleen het vervangen van de banden nog een oplossing is.

Wanneer moet je je auto laten uitlijnen?

Zodra je merkt dat je auto naar links of rechts trekt terwijl je over een vlakke en rechte weg met weinig zijwind rijdt, kan het zijn dat je auto moeten worden uitgelijnd. Dit geldt ook wanneer je banden scheef afslijten, abnormaal snel slijten of wanneer het stuur scheef staat terwijl je rechtuit rijdt.

Laat de uitlijning van je voertuig altijd controleren wanneer:

 • Je auto iets heeft geraakt (bijv. een stoeprand);
 • Je merkt dat je banden abnormaal snel of ongelijkmatig slijten;
 • Je problemen ervaart met het rijgedrag van de auto;
 • Er aan de ophanging of vering van je auto is gewerkt;
 • Je problemen ervaart tijdens het sturen. Bijvoorbeeld:
  • Je auto trekt of wijkt af naar één kant;
  • Het stuur draait moeizaam terug na een bocht;
  • Het stuur staat niet recht wanneer in een rechte lijn wordt gereden.

Wanneer moet je je auto laten balanceren?

Autobanden moeten altijd worden gebalanceerd wanneer ze op de velg worden gemonteerd, dus als de banden vervangen worden voor nieuwe of gebruikte, bij het wisselen van zomer- of winterbanden als je geen extra set velgen hebt of soms na het repareren van een band. Ook bij het monteren of vervangen van TPMS-sensoren is het aan te raden om je wielen te laten balanceren. Voel je trillingen in het stuur of juist in de hele auto terwijl je over een vlakke weg rijdt? Ook dat is een teken om de de balans van je wielen te laten controleren.

Roadforce “balanceren”

Om autobanden te balanceren, maken wij gebruik van een hypermoderne machine waarmee we de banden ‘roadforce’ kunnen balanceren. Roadforce balanceren is een unieke methode waarbij we door middel van een aandrukrol met 680kg op de band drukken. Daardoor kunnen we de situatie op de weg nabootsen en de krachtvariatie en eventuele onrondheid van het wiel achterhalen en verbeteren.

Het wil namelijk nog wel eens voorkomen dat de band samen met de velg niet de meest optimale rondheid heeft. Door de banden roadforce te balanceren en eventueel de band te verdraaien op de velg kunnen we een nog betere rondheid vinden waardoor we met dezelfde banden en velgen voor een nog fijnere rijervaring kunnen zorgen.

Wat zijn de kosten voor uitlijnen of balanceren?

De kosten voor uitlijnen bij ons zijn €75,- (inclufief maximaal een ½ uur afstellen en exclusief speciale bouten). Wil je alleen de uitlijning laten controleren (dus zonder iets af te stellen)? Dan kost je dat €35,-. Het laten balanceren van je wielen verschilt per type velg.

Losse wielen:

 • Stalen velgen = 6 euro per wiel;
 • Lichtmetalen velgen = 8 euro per wiel;
 • Dichte velgen (geen middengat) = 12 euro per wiel;
 • Roadforce “balanceren” (altijd per auto) = 15 euro per wiel;

Extra kosten voor het (de)monteren van een wiel op je auto = 7,50 euro per wiel.

Merk jij dat je banden slingeren, sneller slijtage krijgen, je auto niet optimaal stuurt of wil je het zekere voor het onzekere nemen? Maak hier een afspraak en wij helpen je graag verder zodat ook jij weer veilig de weg op kunt!

Koen Wijdeven Blog, Tips