TPMS waarschuwing: wat is het?

TPMS waarschuwing

De bandenspanning controleren, eigenlijk iets wat iedere maand moet gebeuren. De banden zijn namelijk het enige contact dat de auto heeft met het wegdek. Een juiste bandenspanning is daarbij cruciaal, zowel voor het rijcomfort als de veiligheid. Toch vergeten we het (té) vaak en komt het daardoor regelmatig voor dat de bandenspanning niet meer voldoet en de minimale eisen. In dat geval kan er een lampje op je dashboard gaan branden. Dit lampje wordt ook wel het TPMS lampje genoemd. Maar wat betekent dit nou precies? En wat moet je doen zodra dit lampje begint te branden? Wij leggen het je uit!

Wat is TPMS?

TPMS staat voor Tyre Pressure Monitoring System, ofwel: een ingebouwd controlesysteem dat de bandenspanning van jouw voertuig controleert. TPMS houdt de spanning van de banden in de gaten en waarschuwt de bestuurder van het voertuig met real-time informatie. Daarbij signaleert het TPM-systeem een lekke band ruim voordat je het zelf in de gaten hebt. Zijn dus een of meerdere banden van je voertuig ontoereikend, dan zal het waarschuwingslampje op het dashboard gaan branden.

Is het lampje oranje? Stop dan zo snel mogelijk bij het dichtstbijzijnde tankstation of parkeerplaats en controleer de bandenspanning. Je hebt waarschijnlijk te maken met een langzaam leeglopende band.

Is het lampje rood? Stop dan onmiddellijk langs de weg en controleer de bandenspanning. Grote kans dat je te maken hebt met een snel leeglopende band. Doorrijden bij het branden van het rode lampje kan voor levensgevaarlijke situaties zorgen!

Directe vs. indirecte TPMS

Bij het TPMS-systeem maken we onderscheid in indirecte- en directe systemen.

Directe TPMS

Het directe systeem verzamelt nauwkeurige drukgegevens rechtstreeks van het bandventiel via vier speciale sensoren en rapporteert deze informatie. Heeft je auto een direct TPMS-systeem? Dan is elk wiel voorzien van een sensor. Laat het functioneren en de batterij van de sensoren regelmatig controleren door een bandenspecialist.

Indirecte TPMS

Het indirecte systeem daarentegen heeft geen sensoren in de banden en werkt met behulp van het ABS-systeem. Dit systeem berekent de bandenspanning door middel van het bewaken van de snelheid van het wiel en de buitenomtrek van de band. Er zal dus een behoorlijke afstand gereden moeten worden voordat een waarschuwing wordt gegenereerd.

Heeft jouw auto dus een indirect TPMS systeem? Dan kun je het systeem resetten wanneer je de bandenspanning gecontroleerd en gecorrigeerd hebt en er geen sprake is van een band met minder druk. Dit kun je zelf uitvoeren door op het scherm van het dashboard te kijken of de instructies van je auto te lezen. Kom je er niet uit? Maak dan een afspraak bij RIT Bandenservice.

TPMS en APK

Vanaf 2014 zijn autofabrikanten verplicht om nieuwe auto’s van het TPMS te voorzien en is dit bandenspanningscontrolesysteem officieel onderdeel van de APK. Voor fabrikanten van vrachtwagens, bestelwagens, opleggers en aanhangers geldt deze wetgeving vanaf 6 juli 2022 voor nieuwe modellen en vanaf 7 juli 2024 voor alle nieuwe geleverde voertuigen.

Wat moet je doen bij een TPMS-waarschuwing?

Ga, zodra je het lampje ziet branden, meteen op zoek naar een veilige parkeerplek en controleer je banden. Heb je geen lekke band maar brandt het lampje toch? Breng dan je banden zo snel mogelijk op de juiste spanning om onveilige situaties te voorkomen.

Zelf de bandenspanning controleren

Het oppompen van je banden is bij de meeste tankstations in Nederland mogelijk. Stel allereerst de meter van de pomp in op de juiste spanning. Welke bandenspanning de juiste is voor jouw auto, kun je zien op de bandenspanningstabel. Dit is een sticker in de auto die vaak te vinden is aan de binnenkant van het brandstofklepje, in de deurpost, achter de zonneklep of in het instructieboekje van de auto. De bandenspanningstabel ziet er meestal zo uit:

Via het overzicht bij de pomp kun je dan precies aflezen hoeveel spanning in de band hoort te zitten. Wil je meer informatie over het controleren van de bandenspanning? Lees dan deze blog eens! Mocht je daar niet uitkomen en/of wil je liever goed en deskundig advies? Dan ben je bij ons van harte welkom! Plan hier direct een afspraak in.

Koen Wijdeven Geen categorie