Veiliger rijden én geld besparen? Check regelmatig de bandenspanning!

Het checken van de bandenspanning is een kleine moeite. Toch vergeten we het (té) vaak en dat is jammer. Met de juiste bandenspanning kun je namelijk op jaarbasis ruim 60 euro aan brandstof besparen, rijd je milieuvriendelijker en voorkom je gevaarlijke situaties op de weg!

Bandenspanning checken

Het advies is om iedere 2 maanden je bandenspanning te controleren. Echter blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal dat maar liefst 6 op de 10 mensen met te zachte banden rond rijdt. 1 op de 3 automobilisten checkt de bandenspanning zelf nooit. 

Banden lopen langzaam leeg. Ook als je niet rijdt of weinig kilometers maakt. Zorg er daarom voor dat je zeker iedere 2 maanden jouw bandenspanning checkt. 

Veiliger, zuiniger en beter voor het milieu

Bron: Milieu Centraal (2021).

Jouw autobanden zijn de enige vorm van contact die jouw auto heeft met de weg. Daarom is het heel belangrijk dat er genoeg lucht in zit; zodat ze voldoende contact met de weg hebben. Goed opgepompte banden hebben meer grip op de weg en zijn bovendien ook nog eens zuiniger en milieuvriendelijker! 

Meer grip op de weg? Het klinkt misschien raar, maar een auto met zachte band maakt minder contact met het wegdek. Daardoor heb je minder grip en is de kans groter om in een slip te komen bij regenachtig- of modderig weer. Daarnaast heb je met een zachte band een grotere kans op een klapband. Dat komt doordat de lucht in je banden dan veel warmer wordt dan wanneer de banden een juiste bandenspanning hebben. De banden zetten uit met als gevolg een klapband.

Een ander voordeel van een autoband met de juiste bandenspanning is dat deze ook veel zuiniger is dan een autoband met onvoldoende bandenspanning. Het kost veel meer moeite om een zachte band te laten rollen dan een goed opgepompte band. Oftewel: je auto verbruikt meer benzine. En dat kan makkelijk oplopen tot ruim 60 euro extra benzinegeld op jaarbasis. Regelmatig je banden checken levert je in feite dus een ‘gratis’ volle tank op! 

En dat is ook goed nieuws voor ons milieu, want een band met de juiste spanning zorgt voor minder CO2 (omdat je auto dan minder brandstof verbruikt) en rubberafval uitstoot. 

Autobanden oppompen

Je autobanden oppompen is slechts een kleine klus. Bijna elk tankstation heeft wel een bandenpomp waarmee je je huidige bandenspanning kunt checken en direct je banden kunt oppompen. Vergeet overigens niet om wat kleingeld mee te nemen! In de meeste gevallen betaal je tussen 50 cent en 1 euro. 

Hoeveel bar in je band mag, vind je bij nieuwere auto’s in de deurstijl van de bestuurders kant. Staat hier niets aangegeven? Dan kun je altijd nog aan de hand van de bandenmaat zien hoeveel bar erin mag. De maat staat op de zijkant van de band. Via het overzicht bij de pomp kun je dan precies aflezen hoeveel spanning in de band past. Mocht je ook daar niet uitkomen? Dan kun je nog altijd op de website watismijnbandenspanning.nl raadplegen. 

Kom je ook daar niet uit en/of wil je liever goed en deskundig advies? Dan ben je bij ons van harte welkom! Plan hier direct een afspraak in.

Koen Wijdeven Tips