Onderhoud aan de automaat: wanneer moet je de automaatbak spoelen?

Ervaar je tijdens het rijden klachten als het slecht schakelen van de auto, bonken, slippen, het schommelen van het toerental of gaat het inschakelen van de D en R minder soepel? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met een vervuilde automaatbak. Deze klachten kunnen vaak gemakkelijk verholpen, of hadden zelfs voorkomen kunnen worden door het spoelen van de automaatbak van de auto.

Wat is het automaatbak spoelen van de auto precies?

In tegenstelling tot het handmatig verversen van de automaatbak olie verversen we bij het spoelen van de automaatbak van de auto de olie in de automaat door verse olie. Eventueel doen we dat met een extra reinigingsmiddel dat het vuil uit de automaat spoelt. In de meeste gevallen wordt bij het spoelen van de automaat bak de auto eerst warm gereden zodat de olie op temperatuur komt. Vervolgens sluiten we de spoelautomaat aan op de versnellingsbak. Bij probleem gevallen voegen we een speciaal reinigingsmiddel aan de olie toe om alle aanslag en vuiligheid in de automaatbak los te weken.

De vervuilde olie in de automaatbak wordt verwijderd en vervangen door nieuwe ATF-olie. Dat doen we door de vervuilde olie aan de ene kant van de automaatbak te verwijderen en tegelijkertijd de nieuwe olie toe te voegen. Zo voorkomen we ervoor dat de versnellingsbak met een afwijkend olieniveau draait of dat er lucht in het systeem komt. Dat is namelijk schadelijk voor de automaatbak.

Indien de filter van de automaatbak ook aan vervanging toe is, vervangen wij (in overleg) deze uiteraard ook direct mee.

Waarom is het belangrijk om de automaatbak van je auto te laten spoelen en wanneer is het slim om de automaatbak te laten spoelen?

Op het moment dat er zich (veel) vuiligheid ophoopt in de automaatbak van de auto, ontstaat er een grote kans op verschillende problemen aan de auto. Denk hierbij aan het slecht schakelen, bonken en slippen van de auto en het schommelen van het toerental. Ook is de kans groot dat de auto te veel brandstof gaat verbruiken. Merk je tijdens het rijden dat er één of meerdere van deze problemen zich voordoen? Dan is de kans groot dat de automaatbak van je auto een grondige spoelbeurt nodig heeft.

Preventief spoelen van de automaatbak: is het slim?

Vaak beweren autofabrikanten dat de olie in de automaatbak onderhoudsvrij is en levenslang mee gaat. Maar ook de zogenoemde onderhoudsvrije onderdelen van een auto ondergaan slijtage. Olie warmt op en koelt af waardoor veroudering ontstaat. De toevoegingen in de ATF-vloeistof werken daardoor niet meer optimaal. Het is dus absoluut verstandig om de olie in de automaatbak regelmatig preventief te laten verversen om onnodige problemen aan je auto te voorkomen. Afhankelijk van het type automaatbak adviseren wij daarom altijd om de automaatbak van de auto, tussen de 60.000 en de 120.000 kilometer, of 1x per 5 jaar preventief te laten spoelen.

Wat kost het spoelen van de automaatbak?

Afhankelijk van het type olie, de hoeveelheid olie, de benodigde tijd voor het spoelen van de automaatbak, reinigingsmiddel en/of het vervangen van de filter, laat je de automaatbak spoelen vanaf €369,00.

Ervaar jij klachten aan de versnellingsbak of ben je benieuwd of het zin heeft om de automaatbak van jouw auto preventief te laten spoelen? Neem dan gerust  contact met ons op. We helpen je graag verder! Via deze link maak je eenvoudig een afspraak.

Koen Wijdeven Blog