Met de juiste banden op wintersport!

Ga je op wintersport tijdens de winterperiode? Zorg dat je goed controleert welke regels er gelden rondom winterbanden en sneeuwkettingen in de landen die je doorkruist! Check of er op jouw banden een sneeuwvloksymbool (op de afbeelding rechts) te zien is. Ook all-season banden met dit teken zijn geschikt, maar let wel op: banden met enkel het M+S logo zijn niet meer altijd voldoende (op de afbeelding links).

Het profiel van je banden moet in winterse omstandigheden minimaal 4 mm zijn, bij minder profieldiepte zijn ze ineffectief. De remweg zal langer zijn en de auto kan makkelijk gaan slippen. Dit maakt dat je niet alleen jezelf, maar ook andere weggebruikers in gevaar brengt. 

Gebruik je niet de juiste banden? Dit is van groot belang voor de veiligheid en daarnaast riskeer je een boete. Gebeurt er daarnaast ook een ongeluk (groot of klein) terwijl je met de verkeerde banden de weg op bent gegaan? Dan kan de boete verhoogd worden. Ook kan dit grote gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid en schadevergoeding. 

Onze tip? We kunnen het niet vaak genoeg zeggen… Check je banden!

 

Wat moet ik doen voor ik op wintersport vertrek?

  • Check je banden op het sneeuwvloksymbool.
  • Controleer de regelgeving in de landen waar je doorheen rijdt op de website van de VACO.
  • Noteer de maximaal toegestane snelheid met jouw banden.
  • In het bezit van sneeuwkettingen? Oefen dan thuis eens met het erop leggen van de kettingen, zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Bonustip: Rijd je met sneeuwkettingen? Zorg dan dat je snelheid onder de 50 km/uur blijft. 

 

Ben je niet zeker of je over de juiste banden beschikt? Neem contact met ons op voor persoonlijk advies! We denken graag met je mee!

 

Koen Wijdeven Blog, Tips