Hou je auto koel met een RIT airco servicebeurt

TPMS waarschuwing

We hebben er lang op moeten wachten: prachtig lenteweer met veel zonuren en hoge temperaturen. Hoge temperaturen buiten, maar ook in je auto. En dat is niet altijd even comfortabel. Zeker niet wanneer je lang in de auto moet zitten. Hoewel het gebruik van ARO (Alle Ramen Open) de grootste hitte in je auto nu nog wel kan verdrijven, is dat in de hete zomer geen oplossing meer. Dat betekent dat de airco in je auto overuren gaat draaien om het standaard lekker koel te houden. Een goed werkende airco is dan ook zeer zeker geen overbodige luxe. Maar werkt de airco van jouw auto nog wel goed? En wanneer heb jij hem voor het laatst laten checken?

Waarom airco onderhoud?

Zowel ‘s zomers als ‘s winters heeft de airco van je auto veel invloed op het comfort en de veiligheid van je rit. Een goed onderhouden airco voorkomt dat de ramen beslaan bij lage temperaturen en voorkomt daarbij dat je een medeweggebruiker over het hoofd ziet. Daarnaast zorgt de airco voor een heerlijke verkoeling bij hoge temperaturen, blijf je gefocust op de weg en draagt het bij aan een comfortabele rijervaring. Niets zo vervelend als je in een auto moet zitten die aanvoelt als een sauna, toch?

Wanneer moet ik de airco van mijn auto laten nakijken?

Er kunnen verschillende redenen zijn om een onderhoudsbeurt voor de airco van je auto te laten uitvoeren. Doe je dit namelijk niet regelmatig, dan kan het systeem je in de steek laten. Zo kan het voorkomen dat er een muffe lucht uit de airco komt of de airco simpelweg geen of minder koude lucht blaast. In geval van een muffe lucht kan dat betekenen dat de airco gereinigd moet worden. Blaast de airco minder koude lucht? Dan kan dit een teken zijn dat het koudemiddel bijgevuld moet worden. Om beiden zaken te voorkomen raden wij aan de airco elke twee jaar een onderhoudsbeurt te geven.

Wat kost een airco onderhoudsbeurt?

Om er zeker van te zijn dat je de juiste onderhoudswerkzaamheden inplant, kun je bij RIT Bandenservice een gratis airco check laten uitvoeren. Een airco servicebeurt (R134A, maximaal 800 gram bijvullen) kost €119,- (€109,- i.c.m. kleine beurt en €99,- i.c.m. grote beurt). Hoeft jouw airco alleen gereinigd worden tegen vervelende geurtjes? Dan kost je dit €55,- (€50 i.c.m. kleine beurt en €42,50 i.c.m. grote beurt) exclusief de kosten van een interieurfilter. Heeft jouw airco zowel een service beurt als een reiniging nodig, dan kost je dat €170,- (€150,- i.c.m. kleine beurt en €140,- i.c.m. grote beurt). Heeft jouw auto het een nieuwe milieuvriendelijke koudemiddel van R1234YF (komt voor bij auto’s geproduceerd vanaf 2011), dan is er een toeslag van €80,- van toepassing.

Koudemiddel “vullen”

Hoewel er regelmatig gesproken wordt over het ‘bijvullen’ van koudemiddel, kan dit in de praktijk niet daadwerkelijk worden bijgevuld. Het systeem dient eerst helemaal leeg gehaald te worden (het gas wordt opnieuw gebruikt) voordat dit opnieuw gevuld kan worden. Voordat het systeem opnieuw gevuld wordt, wordt het systeem gevacumeerd. Door het systeem te vacumeren kunnen eventuele lekkages worden opgespoord en vervuilende gassen worden verwijderd. Tevens voegen wij een UV vloeistof toe (indien dit nog niet gedaan is) zodat lekkages in de toekomst makkelijker op te sporen zijn.

Zo maak je slim gebruik van jouw airco!

Rij je met de airco aan? Dan verbruik je al snel 3 tot 10 procent meer brandstof. Zeer ongunstig en al helemaal met de huidige brandstofprijzen. Maak daarom slim gebruik van je airco. Laat de eerste warmte ontsnappen door de ramen en deuren van je auto open te zetten en zet de airco pas aan wanneer je aan het rijden bent. Zet de airco ook niet te koud en probeer het verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur te beperken tussen 6-8 graden. Zorg er daarnaast voor dat je de airco bij voorkeur wekelijks aanzet om verdroging en lekkage te voorkomen.

Afspraak maken?

Maak hier een afspraak voor jouw gratis airco check, airco servicebeurt met reiniging of laat het koudemiddel “bijvullen”. Onze experts maken jouw auto weer helemaal summerproof!

Koen Wijdeven Blog, Tips