Goed voorbereid op vakantie met de auto

Ga je op vakantie met de auto? Bereid je dan goed voor! Maar wat is dan een goede voorbereiding? In dit artikel beschrijven wij de belangrijkste zaken die jij kunt checken, voordat je met de auto op vakantie vertrekt. Zo beleef jij gegarandeerd je beste RIT richting de zon!

Een goede voorbereiding is het halve werk

Voordat je vertrekt kun je thuis nog een extra keer je oliepeil checken, en ervoor zorgen dat je reserve motorolie meeneemt op reis. Een liter is verstandig om mee te nemen, en kost maar een beetje ruimte in je achterbak. Let er hierbij wel op dat je dezelfde motorolie toevoegt als waar de auto al op rijdt. Welke dit moet zijn, kun je terugvinden in het instructieboekje van je auto.

Daarnaast check je ook even de bandenspanning. Rijden op te zachte banden zorgt ervoor dat je auto minder zuinig rijdt en het zorgt daarbij voor een slechtere wegligging. Als je lange stukken gaat rijden, kan dit dus nogal in de kosten lopen! Check wederom het instructieboekje van je auto om te checken wat de juiste bandenspanning is, bij jouw belading tijdens je reis. Houd er rekening mee als je de auto vol bepakt hebt dat de bandenspanning wat hoger moet zijn dan normaal gesproken!

Ook check je natuurlijk even de lampen van je auto, voor je vertrekt. Zo ben je zelf zichtbaar, en zie jij anderen in het verkeer. Net zoals in Nederland, kun je ook in andere landen een bekeuring riskeren wanneer je rijdt met kapotte verlichting. Het is verstandig om een setje reservelampjes in de auto te leggen voor vertrek, zo kun je altijd zelf een reparatie uitvoeren als er iets stuk gaat onderweg.

Net zoals jijzelf, moet je auto ook zijn hoofd koel houden. Zorg er daarom voor dat je het peil van je koelvloeistof checkt. Staat het peil onder het minimum? Vul het reservoir dan aan! Merk je dat je vaker de koelvloeistof moet bijvullen? Neem dan reserve koelvloeistof mee voor tijdens de RIT!

 

Autorijden in het buitenland

Onze eerste tip: Ga je naar Engeland? Rij dan links! Dat wist je waarschijnlijk wel, maar misschien kunnen onderstaande tips je nog helpen voor je op reis gaat:

 

Milieustickers en vignetten

Rijd je door Oostenrijk, Zwitserland, Slovenië, Duitsland, Tsjechië of Bulgarije? Zorg dan dat je checkt welke vignet je nodig hebt. Bekijk vooraf je route en check door welke landen je komt zodat je de juiste vignetten kunt bestellen. Deze kun je online bestellen, maar doe dit wel op tijd, want het kan even duren voordat ze binnen zijn.

Verplichte items in de auto

In Nederland ben je niet verplicht om veiligheidsmaterialen in de auto te hebben (buiten de gevarendriehoek), maar in andere landen kan dit wel verplicht zijn. Denk hier bijvoorbeeld aan veiligheidshesjes, een set reservelampjes, een verbanddoos of een reservewiel. Zoek dus even op welke items verplicht zijn in de landen waar jij doorheen rijdt.

Wegenkaarten

Shit, door de hitte valt je telefoon uit. Paniek! Moet je de volgende afrit hebben? De daarop volgende afrit is een heel stuk verderop. Laat je bijrijder snel de wegenkaart pakken om te checken welke kant jullie op moeten, dit voorkomt een heel stuk omrijden. En stiekem is het ook wel leuk om zonder navigatie op avontuur te gaan, toch?

Verzekering

Check voordat je vertrekt de dekking van jouw autoverzekering. Wat wordt er vergoed als je in een onverwachte situatie terechtkomt? De investering voor de wegenwacht of pechhulp in het buitenland kan nog wel eens goed van pas komen. Wanneer je dit vooraf checkt, kun je jezelf behoeden voor extra stress in een mogelijk al onrustige situatie.

And last but not least, vergeet natuurlijk ook je groene kaart, kentekenbewijs, schadeformulier en rijbewijs mee te nemen, als je die niet altijd bij je hebt…

 

 

Kunnen wij je helpen?

Er zijn een aantal zaken die je het beste even kunt laten checken voordat je een reis met je auto maakt. Denk hierbij aan de remschijven, radiateur, accu, uitlaat en dynamo van je auto.

Zeker weten of jouw auto vakantieproof is? Maak dan een vakantiecheck afspraak, en wij helpen je verder!

Koen Wijdeven Blog, Tips