Goed voorbereid op pad met je caravan of camper

Een checklist voor mei: ga goed voorbereid op pad met je caravan of camper.

 

Steeds vaker mogen we al even proeven van het mooie weer. Voor iedereen die een caravan of camper heeft is het daarom steeds verleidelijker om opnieuw op pad te gaan: waarom ook niet? Natuurlijk is het belangrijk dat dit op een veilige manier kan. Daarom hebben we in deze blog een korte checklist voor je gemaakt om zorgeloze reizen te garanderen!

 

  • Banden 7 jaar of ouder? Vervangen!

Om maar direct met de banden in huis te vallen: verouderde caravan- en camperbanden bevinden zich onder het grootste gevaren risico. Controleer daarom altijd even de DOT-code aan de zijkant van de band. De eerste twee cijfers staan voor de productieweek en de laatste twee voor het jaar. Dit is belangrijk voor je veiligheid maar heeft ook te maken met je verzekering. Verschillende verzekeraars hebben namelijk bij banden van caravans en campers een maximale leeftijd van 6 jaar meegenomen. Wij adviseren om ze zeker te vervangen als ze 7 jaar of ouder zijn, om een eventuele klapband te voorkomen.

 

  • Bandenspanning controleren

Klinkt spannend, is het niet. Wanneer er niet genoeg lucht in de band zit (te lage bandenspanning), daalt het draagvermogen. Te veel lucht (te hoge bandenspanning) zorgt ervoor dat je minder grip op de weg hebt en het comfort neemt af. Een goede spanning ligt bij versterkte banden (reinforced) en C-banden tussen de 3,0 en 5 bar, voor CP-banden kan zelf 5,5 bar nodig zijn. Twijfel je? Controleer het instructieboekje, bel ons, of kom even langs. Extra tip: vanaf 3,5 bar bandenspanning adviseren we over het algemeen ook om stalen ventielen te monteren.

 

  • Balanceren

Autobanden moeten worden gebalanceerd wanneer ze op de velg worden gemonteerd, dus als de banden vervangen worden voor nieuwe of gebruikte, bij het wisselen van zomer- of winterbanden als je geen extra set velgen hebt of soms na het repareren van een band. Voel je tijdens het rijden op een vlakke weg een trilling aan je stuur, of trilt de hele caravan/ camper, kan dat ook een teken zijn om de balans van je wielen te laten controleren.

 

  • Banden vervangen

Wanneer je banden aan vervanging toe zijn is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten zijn. De meest relevante zijn all season- en zomerbanden.

Belangrijk kenmerk 4 season banden: Of het nu -10 graden of 30+ is, deze banden zijn altijd even comfortabel.
Belangrijk kenmerk zomerbanden: Wanneer de temperatuur boven de 7 graden blijft en je op wegen rijdt waar nooit sneeuw te bekennen is, blijft de zomerband de beste keuze.

 

  • Mobiliteitsgarantie van AA

Ga zorgeloos op pad met onze mobiliteitsservice van AA-team en kom nooit voor ongewenste verrassingen te staan. Deze service voorziet je dag en nacht, 24 uur per dag en 7 dagen in de week met goede hulp bij pech. In je eigen woonplaats, Nederland én Europa. De service is kenteken gebonden, ook bij pech met je caravan en/of aanhanger kun je rekenen op hulp.

 

Ben je niet zeker over de status van je banden of heb je een vraag over welke soort het beste bij je past? Neem contact met ons op voor persoonlijk advies. We staan altijd voor je klaar!

Koen Wijdeven Blog, Tips