De roetfilter in een auto: fijn dat hij er is, maar wat doet ‘ie eigenlijk?

Vanaf 1 januari dit jaar wordt de roetfilter meegenomen tijdens de APK van dieselvoertuigen, niet alleen wordt er getest op de aanwezigheid maar ook op de werking ervan. Met deze nieuwe wetgeving worden de auto’s in Nederland schoner, en dat is natuurlijk goed nieuws! Heb jij een dieselauto? Lees dan even verder!

 

Wat doet een roetfilter?

De roetfilter in jouw auto is van groter belang dan je in eerste instantie denkt. Het vangt het grootste deel van de fijnstof die de auto uitstoot als de motor draait. Roetfilters zijn volgens TNO-onderzoek ontzettend effectief: een filter die goed werkt zal de uitstoot van roet door een personenwagen met 95 tot 99 procent verminderen.

Sinds 2011 verplicht

In 2011 zijn roet- of partikelfilters verplicht gesteld, om hiermee aan de emissie-eisen binnen Europa te blijven voldoen. Ook auto’s van voor 2011 kunnen een roetfilter hebben, maar daarvoor is het niet verplicht binnen de APK. Voorheen werd er alleen gecheckt of de roetfilter die in jouw auto hoort daar ook echt zat, echter was dit vaak lastig te constateren. Vanaf dit jaar is er geen ontkomen meer aan: er wordt een test gedaan aan de hand van een meting met een deeltjesteller.

Ons advies

Wanneer jouw auto niet goedgekeurd wordt op de roetfilter-eisen, bekijken we eerst of we op een laagdrempelige manier jouw roetfilter toch aan de eisen kunnen laten voldoen. Wanneer dit niet het geval is, heb je vaak twee opties: een nieuwe roetfilter plaatsen, of je roetfilter afmelden van het kentekenregister van de RDW (dit kan maar tot een bepaald bouwjaar, op RDW.nl is te vinden of dit voor jouw auto zou kunnen). Dat zorgt ervoor dat jouw auto niet meer kan worden afgekeurd op basis van de roetfilter. Maar let op: je auto gaat hierdoor meer vervuilen, de motorrijtuigenbelasting gaat omhoog en de emissieklasse kan veranderen, en misschien mag jij daardoor bepaalde milieuzones niet meer in met jouw auto.

APK vervaldatum

De roetfilter deelt, net zo zwaar de andere onderdelen van een keuring, mee in de minimale eisen van een auto op de weg. Is je roetfilter wel vereist, maar niet aanwezig of goedgekeurd? Dan mag je auto de weg niet meer op. Zorg er dus voor de deze is geplaatst of vervangen voor de APK datum vervalt. Wil jij weten of jouw auto bij de APK wordt getest op de roetfilter? Doe de RDW-kentekencheck.

Benieuwd wat voor jou de beste optie zou zijn omtrent de roetfilter? Neem contact met ons op en we delen onze adviezen graag met je!

Koen Wijdeven Blog, Tips