Met overdag temperaturen boven de 10 graden lijkt de winter dan toch echt aan haar einde te lopen en kunnen we uitkijken naar de lente. En daarom is de aankomende periode uitermate geschikt om de landbouwvoertuigen van stal te halen en aan een grondig onderhoud te onderwerpen. Maar waar moet je op letten dan?
De meeste landbouwvoertuigen hebben een drukke zomer achter de rug. Ze hebben afgelopen zomer lang moeten functioneren en in sommige gevallen zelfs ‘s nachts. Hoewel een tractor, machine of landbouwwerktuig veel aan kan, is het van belang dat je regelmatig (en zeker in deze periode) aandacht schenkt aan het onderhouden en repareren van je voertuigen. Je wilt niet dat je tractor, machine of landbouwwerktuig stil komt te staan. Door je machines meerdere keren per jaar te controleren kunnen je tijdig kleine mankementen voorkomen om zo grote problemen en dus ook grote kosten te voorkomen. Vergeet daarbij de banden en velgen niet.
Laten we voorop stellen dat we te allen tijde adviseren om het onderhoud, hoe groot of klein dan ook, te laten uitvoeren door een vakspecialist.
Wat kun je zelf checken?
Toch zijn er een aantal zaken die je prima zelf kunt controleren en ondernemen om jouw voertuig zo optimaal mogelijk voor te bereiden op het nieuwe landbouwseizoen. We zetten ze voor je op een rijtje:
- Controleer de banden, kijk de banden na op inrijdingen en scheuren. Let daarbij vooral op beschadigingen die het karkas (koordlagen) geraakt hebben. Deze beschadigingen kunnen er voor zorgen dat het karkas kapot gaat waardoor een band open kan scheuren of bulten gaan vertonen. Let ook goed op bulten of oneffenheden in de band, deze kunnen wijzen op een separatie van de band.
- Controleer de velgen of deze niet verbogen of aan het scheuren zijn, geef hierbij extra aandacht aan de gedeeltes rondom de wielbouten/-moeren. Controleer ook of de alle bouten/moeren goed vastzitten. Denk daarbij niet alleen aan de wielbouten/-moeren maar ook aan de bouten en moeren van verstelbare velgen en afzetbaar middenstukken. Ik geval van een lager bevestiging, controleer of deze voldoende gesmeerd is.
- Controleer de bandenslijtage, bekijk of de band nog voldoende profiel heeft en of de profielen gelijk zijn. Is er een kant van de tractor meer versleten of is een kant van de band verder versleten? Overleg dan of het verstandig is om banden om te draaien op de velg of van positie. Als banden scheef of vreemd afslijten is uitlijnen misschien verstandig om extra bandenslijtage te beperken.
- Controleer de bandenspanning, banden lopen altijd een klein beetje leeg, ook als ze niet gebruikt worden. Controleer de bandenspanning minimaal om de 2 maanden en zeker als ze van de winter niet gebruikt zijn en voor het eerst weer ingezet gaan worden. Hanteer de juiste bandenspanning voor elke band, dit kan de maximale bandenspanning zijn maar zeker ook een bandenspanning aangepast op de belasting van de band. Weet je niet zeker welke bandenspanning verstandig is, wij kunnen daar in adviseren. Eventueel met behulp van een weging met onze weegplaat.
- Controleer de ophanging op speling, indien er speling zit in de ophanging (bijvoorbeeld de stuurkogel) zullen banden harder afslijten dan nodig is, ook het brandstof verbruik kan toenemen.
Door bovenstaande controlemaatregelen niet alleen nu, maar regelmatig uit te voeren, zorg je goed voor de banden van je voertuig en zul je zien dat je er op lange termijn alleen maar van profiteert.
Is jouw landbouwvoertuig toe aan een grondige banden checkup? Of wil je graag dat een vakspecialist meekijkt om te checken of er voordeel te behalen is op het gebied van banden? Neem in dat geval hier contact met ons op, of kom eens bij ons langs. Wij staan altijd voor je klaar voor vrijblijvend en deskundig advies.