Andere banden voor jouw elektrische auto?

Onze bandenspecialisten krijgen vaak de vraag of er verschil is tussen de banden voor een normale en een elektrische auto. “Nou…” zegt onze specialist Koen: “Er is wel degelijk verschil tussen deze banden, ik leg je er graag meer over uit!”

Verschillende aandrijving, verschillende banden

De meeste elektrische auto’s beschikken over een direct beschikbaar koppel, en het koppel is daarnaast ook nog eens ontzettend hoog. Beeld je eens in dat je met die kracht vanuit stilstand hard optrekt. Dat vraagt natuurlijk veel van je banden. Om ervoor te zorgen dat je banden niet gaan spinnen, en daarmee extra gaan slijten, moet de grip van de banden op de weg verhoogd worden. Dit verschil herken je vaak aan meer smalle groeven tussen de losse rubberdelen die contact hebben met het wegdek. Meer contact = meer grip.

Zware jongens

De accupakketten in jouw elektrische auto zijn zwaar, en daarmee hebben de banden dus ook veel te verduren. Omdat de banden voor een elektrische auto niet zonder pardon breder gemaakt kunnen worden (in verband met de aerodynamica en rolweerstand), wordt de ‘wang’ van de band verstevigd om het gewicht op te kunnen vangen.

Sssst

Omdat jouw elektrische auto geen motor heeft die veel geluid produceert, valt het geluid dat het voertuig bij het rijden maakt natuurlijk extra veel op. Zo hoor je de wind die langs de auto suist en hoor je het geluid van de banden op het wegdek. Ook hier is goed over nagedacht, want de banden voor elektrische auto’s worden zo gemaakt dat ze minder veel geluid produceren.

Sportief rijgedrag

Lekker he, dat je met jouw elektrische auto snel door bochten kunt scheuren? Dat vinden de autoproducenten ook! Omdat jouw elektrische auto een laag zwaartepunt heeft, ligt deze vast op de weg. Het enige nadeel is dat dit een extra belasting op jouw banden geeft, en daardoor zorgt het ervoor dat deze sneller zullen slijten. Ook daarin hebben bandenproducenten een compromis moeten vinden tussen de grip op het wegdek en de levensduur van de banden.

Rol maar lekker door….

Wat was een van jouw eerste vragen toen je op jacht ging naar jouw elektrische auto? Juist: “Wat is de actieradius?”. Banden spelen een grote rol in de verhoging van de actieradius van een elektrisch voertuig. Hierin zoekt de producent een compromis tussen de rolweerstand (door samenstelling van het rubber) en grip. Ook het gewicht van de band wordt geoptimaliseerd. Hoe lichter het gewicht van de band, hoe minder energie het kost om deze te roteren.

Populaire ontwikkeling!

Steeds meer fabrikanten brengen nieuwe, speciaal voor elektrische auto’s ontwikkelde, banden op de markt. Dat maakt het voor jou als auto-eigenaar dus extra interessant om je er eens in te verdiepen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Vredestein: Quatrac Pro EV (all-season)
  • Bridgestone: Turanza 6 ENLITEN
  • Continental: EcoContact 6
  • Goodyear: Eagle-eGrip
  • Pirelli: Elect, toevoeging (diverse types)
  • Michelin: Primacy 4 EV

 

Meer weten?

Heb jij een elektrische auto, en ben je niet zo thuis in de bandenwereld? Neem dan contact op met een van onze bandenspecialisten of bel ons op +31(0) 478 58 52 54 . Zij vertellen je alles over de mogelijkheden voor jouw banden.

 

Koen Wijdeven Blog, Tips