Op het eerste oog lijken ze allemaal veel op elkaar: vrachtwagenbanden. Elke vrachtwagen lijkt op dezelfde banden te rijden: ze zijn allemaal even groot en indrukwekkend. Maar zelfs al op één vrachtwagen liggen verschillende banden. We leggen je uit welke verschillen van belang zijn voor de juiste vrachtwagenband.
Positie
Stuuras banden
De banden op de stuuras van een vrachtwagen zijn speciaal gemaakt voor de sturende functie die zij hebben: ze hebben een karkas, wat minder zal vervormen bij zijdelingskrachten (sturen) en zo een goede rechtuit stabiliteit hebben. Handling, prestaties en natuurlijk het comfort van de bestuurder zijn ook belangrijke eigenschappen van deze banden. Daarnaast hebben deze banden ook een grote rol in de veiligheid om veel kilometers te kunnen maken. Stuuras banden hebben meestal een lijn profiel.
Trekas banden – aangedreven as banden
De banden op de trekas zijn gemaakt voor de aangedreven assen. Deze banden moeten vooral veel grip hebben om de vrachtwagen in beweging te krijgen. Deze banden zullen dus juist wat meer vervormen om meer grip op de weg te kunnen creëeren. Vooral voor banden die in de sneeuw of modder rijden is het belangrijk om te zorgen dat als het profiel op de weg drukt zich in de ondergrond vastbijt. Als het profiel weer van de weg komt moet het daarnaast de troep weer goed loslaten. Deze banden hebben meestal een blok profiel.
Opleggerbanden – aanhangerbanden
De banden voor opleggers of aanhangers van vrachtwagens moeten sterk zijn, ze zijn vooral ontwikkeld om de zware last te kunnen dragen. Slijtvastheid is een belangrijke eigenschap van deze banden. Daarnaast zijn belangrijke punten goede rechtuit stabiliteit en een lage rolweerstand voor een lager brandstofverbruik. De banden zijn gemaakt om goed te presteren op de vrijlopende posities van de traileras. Daarnaast zijn deze banden vaak versterkt tegen beschadiging van stoepranden en ophogingen aan de weg. Opleggerbanden hebben vaak een lijn profiel maar kunnen ook een blokprofiel hebben.
Afstand
Langeafstands-banden
De zogenaamde Long Haul banden zijn gemaakt op het rijden van lange afstanden op hoge snelheid, bijvoorbeeld voor het transport van Nederland naar Spanje. Met deze banden rijd je veelal op snelwegen, waardoor ze dus minder vaak hoeven op te trekken en af te remmen. De levensduur van de band en de brandstof prestaties (lage rolweerstand) zijn hierin geoptimaliseerd om de kosten zo laag mogelijk te houden.
Regionale banden
Deze banden zijn, zoals de naam al verklapt, geoptimaliseerd voor relatief korte afstanden op snelwegen en secundaire wegen, denk hierbij aan het transport in Nederland zelf of naar bijvoorbeeld Duitsland of België. Deze banden zijn speciaal ontwikkeld om het vele optrekken en afremmen te kunnen handelen. De levensduur van de band en de tractie (grip) zijn hierin geoptimaliseerd.
Stadsvervoer
De banden voor stadsbussen en binnenstadsdistributie zijn speciaal gemaakt voor het krappe terrein in steden. Zo is er rekening gehouden met het feit dat ze stil zijn, voor minder overlast, en bestand zijn tegen slijtage, voor het extreem vele optrekken en afremmen. Brandstof besparing is bij deze banden ondergeschikt, om hier toch aan het milieu te denken worden hier ook vaak vernieuwde banden ingezet.
Mixed banden – on-road/off-road banden
Zoals de naam het al zegt, zijn deze banden gemaakt op een mix van gebruik on- en off-road, bijvoorbeeld zandkippers. Deze banden hebben dus veel grip nodig en moeten veel gewicht kunnen dragen. Vaak zitten er op deze voertuigen hele hoge wielen, dit loopt beter op een zachte ondergrond.
Off-road-banden
Deze banden zijn speciaal gemaakt voor situaties waarin er veelal off-road gereden wordt. Hiermee heb je voldoende grip en kun je veel kracht zetten. Dit soort banden worden vaak gebruikt in de mijnbouw.
Seizoen
Al deze bovengenoemde banden hebben een normale uitvoering, die geschikt zijn voor het hele jaar (in de meeste gevallen) en banden die speciaal gemaakt zijn voor in de winter, dit is vooral voor de langeafstands- en regionale banden van belang.
Codering
De informatie die je terugleest op je band vertelt je alles over de eigenschappen ervan. Op vrachtwagenbanden, lees je net zoals op een autoband de volgende informatie over de bandenmaat:
- Bandbreedte
- Hoogte-breedte-verhouding
- Diameter van de velg
Bij vrachtwagenbanden kunnen er voor de volgende gegevens meerdere eigenschappen voor verschillende toepassingen staan staan:
- Laadindex
- Snelheidscodering
Bandenmaten
Net als bij personenwagenbanden heb je vrachtwagenbanden ook veel verschillende bandenmaten. De bandenmaat kan afhangen van het type transport en het gewicht dat de banden moeten kunnen dragen. Volumieus transport met een laaggewicht zal vaak wat kleinere banden nodig hebben en transport met zware vrachten zullen vaak wat hogere banden hebben. Grofweg kun je stellen dat de hoeveelheid lucht in de band bepalend is voor het vraagvermogen van een band, dus een brede hoge band zal meer draagvermogen hebben dan een smalle lage band.
Bandenmerken
Alle bovenstaande types, uitvoeringen en maten, zijn er ook nog in veel verschillende merken. Afhankelijk van de inzet, kilometers per jaar en budget kan er gekeken worden welke banden de laagste kilometerkostprijs hebben. Dat gegeven gecombineerd met de rolweerstand (brandstofverbruik) van de band resulteert in de meest efficente band voor een bepaalde vrachtwagen. Je kunt natuurlijk ook altijd nog een voorkeur hebben voor een bepaald merk.
Advies vrachtwagenbanden
Kun je na het lezen van deze pagina nog hulp gebruiken voor jouw vrachtwagenband? Of heb je vragen als:
- Welke banden heb ik nodig voor mijn vrachtwagen?
- Wat kost een vrachtwagenband?
- Hoeveel bar (druk/spanning) moet er in mijn vrachtwagenband?
Neem dan contact met ons op! Wij kunnen je helpen bij:
- Aanschaf van vrachtwagenbanden
- Vrachtwagenbanden verwisselen/vervangen
- Vrachtwagenbanden repareren
- Vrachtwagen banden oppompen
- Vrachtwagen uitlijnen
- Vrachtwagenbanden balanceren
- Velgen voor vrachtwagenbanden
- Controle en/of beheer van het wagenpark
Maak een afspraak, bel naar 0478 585 254 of stuur een email naar info@ritbanden.nl